متاسفانه دفع نسبتاً آسان آب از بدن (به میزان 1 تا 3 لیتر در ساعت ) از طریق تعریقی ناشی از فعالیت ورزشی یا قرار گرفتن در محیط های بسیلر گرم ، موجب شده است که آن را ابزار شناخته شده و رایج برای کاهش وزن در رشته های وزنی بدانند .
شماری از ورزشکاران برای رسیدن به وزن مورد نظر خود ممکن است از نشستن در سونا ، به حداقل رساندن مصرف مابعات ، فعالیت با لباس های نایلونی در محیط های گرم و عرق ریزی بهره گیرند .
در روش های یاد شده میزان آب بدن به مقدار قابل توجهی کم می شود که می تواند آثاری منفی بر کلیه ها و سیستم قلبی عروقی به جای گذارد .
نتایج برخی از بررسی ها نشان می دهند که کاهش وزن از طریق آب زدایی به مقدار 3 درصد یا بیش تر ، به تضعیف عملکرد ورزشکارا ن می انجامد . ممانعت از مصرف آب به همراه برنامه ی تمرینی شدید ،معمولاً اسیب کمی به استخوان های بدن می رساند ، اما باعث کاهش حجم عضلات میشود . پژوهش های دیگر نیز اشاره می کردند که اگر در دهیدراسیون کاهش وزن بدن از 2 درصد فراتر رود ، ممکن است فعالیت ورزشی دراز مدت و نیز فعالیت ورزشی شدید کوتاه مدت دچار اختلال شود .
احتمالاً کاهش 4 در صدی وزن بدن پیش از شروع مسابقات مربوط به 2 در صد کاهش از ذخایر چربی و 2 درصد کاهش از توده ی بدون چربی است . استفاده از قرص های مدر (دیورتیک ) و ملین در کوتاه مدت سبب کاهش شدید پتاسیم و ایجاد اختلالاتی در تعادل مواد یونی بدن می شود که در مجموع ،سبب بروز مشکلاتی در کار قلب می شود.
مهم ترین پیامدهای کاهش سریع وزن به روش آب زدایی عبارت اند از :
*کاهش حجم و فشارخون
* کاهش برون ده قلبی
* افزایش ضربان قلب
* کاهش جریان خون به کلیه ها
* اختلال در تنظیم درجه ی حرارت بدن
بسیاری از محققان تغذیه و فیزیولوژی ورزش در بررسی های خود نشان داده اند که کاهش سریع وزن از طریق آب زدایی ،استقامت عضلانی را کاهش می دهد و بهخستگی زودرس می انجامد . از سوی دیگر ، این کاهش وزن سریع ، زمان را واکنش بدن را افزایش می دهد که می تواند به علل زیر باشد :
،تغییرات حجم پلاسما
آب زدایی سبب ایجاد حالت اسیدوز زودرس در تارهای عضلانی و خون ، تخلیه ی سریع تر ذخیره ی فسفو کراتین ، کاهش ظرفیت تامپونی ،کاهش فعالیت آنزیم فسفوفروکتوکیناز ، کاهش استیل کولین و کولین استراز و نهایتاً خستگی دستگاه عصبی و حرکتی می شود .
منبع : فیزیولوژی کاهش وزن در رشته های ورزش وزنی
تالیف: دکتر بهمن میرزایی- حمیدرضا قزلسفلو
تاريخ ارسال:چهارشنبه 24 فروردين 1390 - 8:28
کد:1895
تعداد بازديد:
697