متاسفانه در بین ورزشکاران رشته های مختلف ، مصرف داروهایی که وزن بدن را از طریق کاهش اشتها کم می کنند ،رو به افزایش است . بیش از این داروها بدون مشورت با پزشک یا متخصص تغذیه مصرف می شوند . چنین داروهایی با افزایش یا کاهش سطح انتقال دهنده های عصبی در هیپوتالاموس و کاهش اشتها از یک سو ،و افزایش انرژی مصرفی در بافت ها ی بدن از سوی دیگر ،موجب کاهش وزن می شوند . به تازگی گزارش شده است که تحریک برخی از گیرنده ها در بدن نیز سبب کاهش ذخایر چربی در بافت ها می شود . البته استفاده دراز مدت از این دارو ها سبب ایجاد مشکلات روانی و بی نظمی در کار قلب (آریتمی ) می شود. همچنین ،این داروها ممکن است سبب افزایش لرزش اعضای مختلف بدن ،افزایش فشار ریوی و حتی حمله قلبی و در نهایت مرگ ورزشکار شود .
مصرف مکمل های چربی سوز نیز یکی ار روش های متداول برای کاهش وزن در بین ورزشکاران رشته های وزنی است . بسیاری از ورزشکاران رشته های کشتی ،جودو، وزنه برداری ،تکواندو و رزمی برای تغییر سریع وضعیت ترکیب بدن خود مبادرت به مصرف چنین مکمل هایی می کنند. مکمل های چربی سوز غالباً به اشکال مختلف ،مانند قرص ،پودر ، کپسول ، شربت و حتی آدامس در بازار یافت می شوند .
بررسی های علمی نشان می دهند که در بین انواع مکمل ها ،شمار مکمل های چربی سوز در بازار بیش از دیکر مواد است ،چنان که تاکنون حدود 400 فرآورده غذایی در این زمینه تولید شده است . البته ،اقشار گوناگون جامعه با هدف های متفاوتی به مصرف این مواد روی می آورند . کسانی که چاق اند ، برای رسیدن به وزن مطلوب خود مکمل هارا مصرف می کنند و برخی از ورزشکاران رشته هایی همچون جودو و کشتی نیز برای رسیدن به وزنی که باید در آن به رقابت بپردازند ،چنین می کنند .
یاد آوری این نکته ضروری است که کاهش چربی و کاهش وزن بدن همواره مترادف هم نیستند . این نکته مهم در مورد همه روش های ((مصنوعی )) کاهش وزن صدق می کند . شماری ازروش ها بیش از هر شیوه دیگران را از میزان آب بدن می کاهند . از این گذشته ،معمولاً در باب ایمنی این مواد تردیدهایی هست ،زیرا واکنش های نامطلوبی در نتیجه مصرف برخی از این مواد و داروهای دیگر دیده شده است .
مکمل های چربی سوز به روش های زیر عمل می کنند :
1- به حرکت در آوردن چربی ها از بافت چربی به سوی خون و سپس حمل آن از خون به عضله .
2- کاهش جذب چربی ها در دستگاه گوارش.
3- کاهش و مهار اشتها .
گفتنی است که مواد موجود در برخی از مکمل ها بالقوه خطرناک اند و حتی ممکن است مرگ آور باشند.
منبع : فیزیولوژی کاهش وزن در رشته های وزنی
نوشته : دکتر بهمن میرزایی- حمیدرضا قزلسفلو
تاريخ ارسال:دوشنبه 12 ارديبهشت 1390 - 13:44
کد:1961
تعداد بازديد:
963