بي اشتهايي عصبي به علت افزايش ترشحات هورموني در پي رژيم غذايي كم كالري است كه موجب بروز مشكلات رواني براي ورزشكاران مي شود . كسي كه دچار اين بيماري است ، ممكن است مرتباً به تهوع عمدي ، تنقيه و استفاده از مدرها كند .
در ورزشكاران مبتلا به بي اشتهايي عصبي نشانه هايي از كاهش فعاليت سروتونين مشاهده شده است كه گاهي به ديگر اختلالات رواني ، مانند خشم و اندوه مي انجامد . از ديگرملاك هاي تشخيص بي اشتهايي عصبي مي توان به موارد زير اشاره كرد :
- ترس شديد از افزايش وزن يا بيش از حد چاق شدن ، حتي زماني كه ورزشكار كم تر از وزن مورد انتظار است .
- احساس نگراني و اضطراب در وزن ،شكل يا اندازه ي كنوني بدن ، ورزشكار با وجود آن كه لاغر است ، ادعا مي كند چاق است .
پر اشتهايي عصبي
يكي ديگر از عواقب كاهش وزن ناصحيح ، پراشتهايي عصبي است كه در آن ورزشكار هيچ كنترلي بر غذا خوردن خود ندارد و در فواصل زماني كوتاه غذاي زيادي مصرف مي كند (مثلاً در فواصي زماني دو ساعت ) . به اين دسته از ورزشكاران ((گرسنه ناخوش )) مي گويند . ملاك هاي تشخيص پر اشتهايي عصبي عبارت اند از :
- اشتهاي بسيار براي خوردن مكرر غذا .
- نداشتن كنترل بر رفتار غذايي و مصرف زياد غذا در هر وعده .
- استفاده ي منظم از استفراغ هاي عمدي ، ملين ، مدرها ،روزه داري و ورزش شديد به منظور جلوگيري از افزايش وزن .
- دست كم ميانگين دو بار پرخوري بي اندازه در هفته براي حداقل سه ماه .
- فكر كردن مداوم به شكل و اندازه ي بدن .
معمولاً در بين ورزشكاران پر اشتهايي عصبي نسبت به بي اشتهايي عصبي شايع تر است و نزديك به 2 تا 3 درصد از ورزشكاران به آن مبتلاهستند .
برخي از علائم و نشانگان پزشكي كه وجود گونه اي اختلال غذايي را در ورزشكاران رشته هاي وزني ثابت مي كنند ، ممكن است تنها پس از آن كه زماني طولاني از بروز عارضه گذشته است، خود را نمايان سازند . با اين همه ، علائم اوليه ي هشدار دهنده ي يك اختلال غذايي عبارت اند از كاهش اعتماد به نفس ،افسردگي ،هيجانات عاطفي ، نارضايتي از شكل يا وزن بدن ،دل مشغولي و نگراني درباره ي كم كردن غذا يا انتخاب نوع رژيم غذايي.
منبع : فيزيولوژي كاهش وزن - دكتر بهمن ميرزايي و حميدرضاقزلسفلو
تاريخ ارسال:دوشنبه 3 مرداد 1390 - 13:20
کد:2500
تعداد بازديد:
1019