اولين مرحله مسابقات گرندپريكس (G4) در "سوژو" چين برگزار شد. رقابتهايي كه باتوجه به بالابودن گريد و داشتن 40 امتياز المپيكي حالا براي ورزشكاران جدي شده بود. رقابت هايي كه تنها 32 تكواندوكار برتر هر وزن مجاز به حضور بودند.
تيم ملي ايران كه چندي قبل عنوان قهرماني آسيا را بدست آورده بود از تركيب تيم اعزامياش به تاشكند ازبكستان تنها بهنام اسبقي را براي حضور در مرحله اول مسابقات گرندپريكس در اختيار داشت، چراكه نفرات دعوت شده از سوي فدراسيون جهاني تكواندو بر اساس رنكينگ ماه آوريل 2014 بودند و در نهايت تيم ايران با تركيب هادي مستعان، بهنام اسبقي، محمد باقري معتمد، مسعود حجيزواره، فرزاد عبدالهي، و سجاد مرداني با هدايت بيژن مقانلو (سرمربي)، مهدي بيباك و مهرداد يوسفي (مربي) بر روي شياپ چانگ "سوژو" رفتند.
اين مسابقات از روز 13 تيرماه 93 با مبارزات اوزان 49- و 67+ كيلوگرم زنان و 80+ كيلوگرم مردان در مركز ورزشي سوژو، آغاز شد. سجاد مرداني نايب قهرمان جهان در سال 2013، تنها نماينده سنگين وزن كشورمان بود. سجاد در نخستين گام بايد با "رومان كازنستف" از روسيه، قهرمان دانشجويان جهان، رقابت ميكرد كه 12 بر 8 برنده از شياپچانگ خارج شد. در ادامه "لئوناردو باسيل" ايتاليايي، قهرمان اروپا و دارنده مدال برنز جهان را 5 بر يك برد و سپس در مرحله نيمه نهايي با نتيجه 13 بر 8 "ام بار انديايه" فرانسوي كه نايب قهرمان اروپا بود را از پيش رو برداشت و به جمع 4 تكواندوكار برتر راه يافت.
سجاد اما در ادامه نتيجه را 8 بر 4 به "انتوني اوبامه" از گابن باخت و مدال نقره گرفت. مرداني در خصوص اين رقابت ميگويد: «من تاكنون 4 مبارزه با "اوبامه" انجام دادهام كه 2 بار برده و 2 بار نتيجه را واگذار كردم. بايد بگويم در اين مسابقات بهترين مبارزهام با او را به نمايش گذاشتهام اما ما كارت نداشتيم. دو ضربه 3 امتيازي ام توسط داوران داده نشده و يك ضربه سه امتيازي او كه اصلا جزو امتيازات نبود، محاسبه شد و ما هم نميتوانستيم اعتراض كنيم. به هرحال خدا را شكر كه در اولين مرحله اين رقابتها توانستم مدال برنز را بدست آورم.»
در اين وزن حريف مرداني يعني نماينده گابن طلايي شد، كره جنوبي به مدال نقره دست يافت و انگليس به همراه تكواندوكار كشورمان بر سكوي سوم ايستاد.
در سنگينوزنان همانطور كه قابل پيش بيني بود تكواندوكاران اول تا چهارم رنكينگ المپيك چهار مدال اين وزن را به خود اختصاص دادند اما از روز دوم اين رقابتها بود كه معادلات برهم خورد!
تكواندوكاران اوزان 58- و 80- كيلوگرم مردان و 67- كيلوگرم زنان در دومين روز اين رقابتها بر روي شياپ چانگ رفتند كه در وزن اول المپيكي، هادي مستعان نايب قهرمان جهان در سال 2013، پس از يكدور استراحت، در راند طلايي نتيجه را به "لوكاس گازمان" آرژانتيني، دارنده مدال برنز المپيك نوجوانان واگذار كرد و از دور رقابت ها كنار رفت.
در اين وزن كره جنوبي طلا گرفت، برزيل نايب قهرمان شد و نمايندگان استراليا و آرژانتين مشتركا بر سكوي سوم قرار گرفتند.
در وزن 80- كيلوگرم، مسعود حجي زواره قهرمان آسيا و ارتشهاي جهان، پس از اينكه 3 بر 2 "هنريكه مورا" از برزيل را برد در ادامه نتيجه را در راند طلايي به "ارون كوك" كه در آن رقابتها براي جزاير مان مسابقه ميداد، واگذار كرد و از گردونه رقابتها كنار رفت. "ارون كوك" كه در آن زمان در كارنامهاش سه قهرماني اروپا و طلاي قهرماني نوجوانان جهان را در اختيار داشت، در پايان به مدال طلاي اين وزن دست يافت.
اما فرزاد عبدالهي قهرمان جهان در سال 2011، ديگر نماينده كشورمان در وزن سوم المپيكي بود، او ابتدا تكواندوكاري از چين را 10 بر 8 برد اما در دومين مسابقه برابر "رنه ليزاگارا" از مكزيك (نايب قهرمان جهان در سال 2013) 8 بر 6 باخت و او هم از گردونه مسابقات حذف شد.
در اين وزن جزاير مان، روسيه، آرژانتين و فرانسه به ترتيب در جايگاه اول تا سوم مشترك قرار گرفتند.
در پايان روز دوم بود كه با حذف "ديامون ويلا" از مكزيك (نايب قهرمان جهان 2011 و نفر سوم جهان در سال 2013)، "تاهيمون چا" از كره جنوبي (قهرمان جهان در سال 2013)، هادي مستعان (نايب قهرمان جهان در سال 2013)، "رومان هرناندز" از مكزيك (قهرمان جهان در سال 2011)، "روي پدرو ربلو" از پرتغال (نايب قهرمان جهان در سال 2011) و "حسين السياد" از مصر (قهرمان آفريقا در سال 2014) در وزن 58- كيلوگرم (وزن اول المپيك) و "استيون لوپز" از آمريكا (پرافتخارترين تكواندوكار جهان قهرمان 5 دوره جهان و دارنده 2 مدال طلاي المپيك و يك برنز المپيك)، "لوتالو محمد" از انگليس (دارنده مدال برنز المييك 2012) و "آدريانو رويز" از مكزيك (قهرمان جهان در سال 2013)، "طاهير گوليك" از آلمان (قهرمان جهان در سال 2013)، فرزاد عبداللهي (قهرمان جهان در سال 2011)، "رامين عزيزف" از آذربايجان (نفر سوم جهان) و "كوتكوف آنتو" از روسيه (نفر سوم جهان) در وزن 80- كيلوگرم (وزن سوم المپيك)، كه همگي از نامداران و اميدهاي كسب سكو بودند؛ شوك عظيمي به تكواندوكاران و تكواندو دوستان وارد شود.
در روز پاياني و روز سوم، تكواندوكاران اوزان 68- كيلوگرم مردان و 57- كيلوگرم مردان رقابت هاي خود را پيگيري كردند كه بهنام اسبقي و محمد باقري معتمد نمايندگان ايران بودند.
محمد باقري معتمد، نايب قهرمان المپيك لندن در راند طلايي نتيجه را به تكواندوكاري از پورتوريكو واگذار كرد اما بهنام اسبقي ديگر نماينده كشورمان به مدال برنز دست يافت.
نماينده ايران و قهرمان جهان در سال 2013، در اين مسابقات در نخستين گام با نماينده تايلند رقابت كرد كه 8 بر صفر برنده شد. در ادامه "رابين ريچاردس" انگليسي را با نتيجه 9 بر 4 از پيش رو برداشت و در مرحله يك چهارم نهايي، "ترنس جنيس" امريكايي را 17 بر 9 مغلوب كرد تا به جمع 4 تكواندوكار برتر مسابقات راه پيدا كند.
اسبقي در اين مرحله "دائي هون لي" ار كره جنوبي را پيش رو داشت كه در يك مبارزه بسيار نزديك و در راند طلايي نتيجه را به قهرمان دو دوره مسابقات جهاني و نايب قهرمان المپيك واگذار كرد و بر سكوي سوم ايستاد.
اسبقي در خصوص اين مبارزه و مرحله اول گرندپريكس 2014 ميگويد: «اولينبار بود با اين نماينده كره جنوبي مبارزه ميكردم. به هرحال بازيكن بسيار پرافتخاري است و مبارزه با سخت بود. هواي چين گرم بود، رطوبت شهر مسابقات بسيار بالا بود. من هم وزن زيادي كم كرده بودم و از همان بازي اول عضلاتم حالت گرفتگي داشت. 3 بازي پرفشار را پشت سر گذاشته بودم و در مرحله نيمهنهايي از همان ابتداي راند اول پشت پايم گرفت.»
وي اينطور ادامه ميدهد: «هر كاري كردم نتوانستم به شرايط ايده آل برگردم او با اخطار، يك امتياز از من پيش افتاد و من سعي در مديريت بازي داشتم كه در پايان راند سوم يك بر يك مساوي شديم و مبارزه به راند طلايي رسيد. در راند طلايي وضعيت پايِ من بهتر شد و در 30 ثانيه پاياني حملات زيادي را انجام دادم كه بعد از يك ضربه مشتِ من، او يك ضربه زد كه امتيازش ثبت شد و من نتيجه را واگذار كردم. بايد بگويم خيلي راحت 40 امتياز را از دست دادم!»
اسبقي با اشاره به جو سنگين اين رقابتها مي گويد: «مرحله اول مسابقات گرندپريكس شرايط خاصي داشت. به هرحال در سال 2013 هم اين رقابتها برگزار شد اما نه به صورت جدي! دقيقا از همين مسابقات بود كه ورزشكاران گرندپريكسها را جدي گرفتند و بعد از اين مرحله همه ورزشكاران با نگاهي جدي و دقيق مبارزاتشان را در گرندپريكسها پيگيري ميكردند چراكه امتياز اين رقابت ها براي كسب سهميه المپيك حائز اهميت بود.»
تكواندوكار كرهاي در ادامه، به راحتي نماينده روسيه را 19 بر 6 برد و قهرمان شد.
در اين وزن، "الكسي دنيسكو" از روسيه (دارنده مدال برنز المپيك 2012 و نايب قهرمان جهان)، "آبل مورا" از مكزيك (نايب قهرمان جهان در سال 2013)، محمد باقري معتمد (دارنده مدال نقره المپيك 2012)، روح الله نيكپاد (دارنده 2 مدال برنز المپيك) و "ماكسيم پوتوين" از كانادا (نايب قهرمان جهان در سال 2009) از كسب مدال بازماندند.
در پايان اين رقابتها و در مجموع مدال آوران در دو گروه زنان و مردان، 17 كشور كره جنوبي، ايران، چين، فرانسه، مجارستان، اسپانيا، چين تايپه، ژاپن، روسيه، آذرياجان، مكزيك، انگليس، صربستان، جزاير مان، آرژانتين، فرانسه و گابن، توانستند بر سكوي اول تا سوم اوزان بايستند تا از 32 مدال توزيع شده، ميانگينِ سهم هر كشور، تنها 2 مدال باشد!
در اين مرحله از رقابتها به نفرات اول این مسابقات علاوه بر 40 امتیاز در راه کسب سهمیه المپیک، 5 هزار دلار جایزه نقدی نیز اهدا شد. نفرات دوم 24 امتیاز و 3 هزار دلار و نفرات سوم هم 14.4 امتیاز و هزار دلار جایزه دريافت كردند.
بيژن مقانلو، سرمربي تيم ملي تكواندو كشورمان در خصوص اين رقابتها و نتايج تيم ملي كشورمان گفت: «مسابقات گرندپريكس در سال 2013 هم برگزار شد اما ميتوان گفت از اين مرحله بود كه رقابتها به صورت جدي برگزار شد و اتفاقا اكثر نامداران هم از كسب مدال بازماندند! 3 بازيكن ما در راند طلايي نتيجه را واگذار كردند كه دليل آن عدم خودباوري بود. فكر ميكنم تيم ملي تكواندو در اين رقابتها آزموني سخت پشت سر گذاشت. ما در مرحله اول بسياري از تكواندوكارانمان را در اختيار نداشتيم چراكه براساس رنكينگ هنوز در جمع 32 تكواندوكار برتر نبودند. از همين رقابتها بود كه پوست اندازي سخت تيم ملي تكواندو آغاز شد.»
ادامه دارد...