دومين مرحله مسابقات گرندپريكس به ميزباني قزاقها و طي روزهاي 7، 8 و 9 شهريورماه 93 برگزار شد.
بيژن مقانلو كه هميشه پيش از اعزام به رقابتها، شرايط روحي – رواني بازيكنانش را در نظر ميگيرد و از طرفي كشورها در هر وزن تنها مي توانند از دو بازيكن استفاده كنند، با تصميم كادرفني، تيم ايران با 5 هوگوپوش عازم "استانه" قزاقستان شد كه در پايان 3 مدال طلا، نقره و برنز براي كشورمان بدست آمد و از 2 چهره جوان نيز رونمايي شد.
مقانلو در رابطه با اين رقابتها ميگويد: «فرزان و مهدي در اين مسابقات ظهور پيدا كردند و تكواندوي جهان، اين دو نفر را شناخت. در اين رقابتها هم بسياري از خوبهاي تكواندوي جهان از كسب مدال بازماندند. هر چه از حضور تيم ما در مسابقات مختلف مي گذشت، شرايط بازيكنان بهتر ميشد اما هنوز هم تيم به پختگي كامل نرسيده بود. در قزاقستان مشخص شد كه بايد صبر كرد، تحمل داشت و اعتماد كرد تا جوانترها جايگاه خودشان را در تيم پيدا كنند. به هرحال پوست اندازي تيم ملي در حال انجام بود.»
سرمربي تيم ملي تكواندو در خصوص 3 مدال رنگارنگ تيمش در اين رقابتها اينطور ادامه ميدهد: «مهدي خدابخشي بسيار خوب رقابت كرد و در اولين سابقه حضورش طلا گرفت. فرزان عاشورزاده در فينال به كم تجربگي باخت و به نقره رسيد كه همين رقابتها، كمك بسيار بزرگي براي او در بازيهاي آسيايي اينچئون كرد. اسبقي هم بسيار پاياپاي در مرحله نيمه نهايي رقابت كرد اما نتيجه را به روسيه واگذار كرد و برنز گرفت. دو تكواندوكار ديگر ما نيز خيلي نزديك نتايج را واگذار كردند و من علت آن را فقط عدم خودباوري ميدانم.»
فرزان عاشورزاده، بهنام اسبقي، مهدي خدابخشي، عليرضا نصرآزاداني و سجاد مرداني تركيب تيم ايران بودند كه هدايت اين نفرات برعهده بيژن مقانلو (سرمربي)، مهدي بي باك و مهرداد يوسفي (مربي) بود.
در اولين روز اين رقابتها تكواندوكاران اوزان 80+ كيلوگرم مردان و 49- و 67+ كيلوگرم زنان در سالن "ساري انكارا" قزاقستان مبارزاتشان را آغاز كردند كه نماينده سنگين وزنان ايران، سجاد مرداني بود.
او پس از يكدور استراحت در اولين گام نتيجه را 9 بر 6 به "لئوناردو باسيل" باخت و در كمال ناباوري از دور رقابت ها كنار رفت.
دومين روز اين مسابقات، با مبارزات 58- و 80- كيلوگرم مردان و 67- كيلوگرم زنان پيگيري شد و دو نماينده جوان و جوياي نام ايران بر روي شياپ چانگ رفتند. مهدي خدابخشي در اولين سابقه حضورش به مدال طلا رسيد و فرزان عاشورزاده نيز به مدال نقره دست يافت. عليرضا نصرآزاداني نيز در وزن سوم المپيكي حضور پيدا كرده بود كه در راند طلايي نتيجه را به "ارمان يرميان" ارمنستاني واگذار كرد و از كسب مدال بازماند.
فرزان عاشورزاده تكواندوكار وزن 58- كيلوگرم كشورمان كه اولين سابقه حضور در اين مسابقات را پشت سر ميگذاشت در نخستين گام رو درروي "ابوزيد" از اردن قرار گرفت. تكواندوكار اردني كه طلاي نوجوانان آسيا و نقره جوانان جهان را در اختيار داشت در پايان راند دوم با نتيجه 23 بر 3 ، تسليم نماينده ايران شد.
تكواندوكار جوان كشورمان كه در آن روزها 17 سال سن داشت، در ادامه، "حسين شريف" از مصر، دارنده مدال برنز جهاني 2013 را پيش رو داشت كه در نهايت بازهم اين فرزان بود كه توانست در پايان راند دوم 17 بر يك برنده شود و راهي مرحله يك چهارم نهايي شود.
او در اين مرحله نيز 13 بر 3 از سد نماينده چين (قهرمان آسيا) گذشت و در نيمهنهايي نيز "سافوان خليل" استراليايي كه در گرندپريكس چين مدال برنز گرفته بود، در شياپ چانگ حاضر نشد تا فرزان عاشورزاده راهي مرحله فينال رقابتهاي وزن اول المپيكي شود.
فرزان كه تا پيش از مرحله فينال از 3 مبارزهاي كه داشت 57 امتياز را بدست آورده بود، در مرحله نهايي اين مسابقات با نتيجه 9 بر 5 نتيجه را به نماينده چين تايپه، دارنده مدال طلاي گرندپريكس منچستر 2013 و 2 برنز جهان، واگذار كرد و به مدال نقره بسنده كرد.
عاشورزاده در خصوص حضور در اين رقابتها ميگويد: «در قزاقستان حريفانم هيچ شناختي از من نداشتند و تا فينال كار دشواري پيش رويم نبود. اما در فينال اين مسابقات، مبارزه مقابل نماينده چين تايپه برايم خيلي گنگ و گيج كننده بود. گوشزدهاي كادرفني را به كار نگرفتم و در نهايت باختم. اما به هرحال اين شكست كمك بسياري به بازيهاي آسيايي اينچئون كرد و خدارا شكر در آن بازيهاي مهم اين حريفم را با اختلاف شكست دادم و به مدال طلا دست يافتم.»
اما بغير از عليرضا نصرآزاداني كه از در راند طلايي از دور رقابت ها كنار رفت، ديگر نماينده ايران در دومين روز اين رقابتها، به مدال طلا دست يافت.
مهدي خدابخشي كه اولين سابقه حضورش را در اين مسابقات پشت سر ميگذاشت، در نخستين گام به مصاف "وون جون هون" از كره جنوبي رفت و در پايان 8 بر يك برنده شد. اين تكواندوكار كره اي در مسابقات قهرماني آسيا مقابل عليرضا نصرآزاداني برنده و به مدال طلا دست يافته بود.
مهدي در ادامه با "سباستين كريسميچ" از آرژانتين، دارنده مدال طلاي المپيك لندن رقابت كرد كه 6 بر يك برنده شد و در مرحله نيمهنهايي برابر "انتون كوتكف" روسي كه در جهاني 2013 مدال برنز گرفته بود پس از تساوي در 3 راند و همچنين راند طلايي، به دليل مبارزه هجومي توسط داوران برنده اعلام شد و راهي مرحله نيمه نهايي شد.
خدابخشي كه در يك قدمي راهيابي به فينال بود، "توران مايزروي" فرانسوي كه در اولين مرحله اين رقابت ها در چين برنزي شده بود را پيش رو داشت كه در مبارزه اي هوشمندانه 10 بر يك به برتري رسيد.
در فينال اين مسابقات هم "استيون لوپز" امريكايي قهرمان 5 دوره مسابقات جهاني و دارنده 2 مدال طلا و يك مدال برنز المپيك از مبارزه با خدابخشي انصراف داد و نماينده ايران به مدال طلا دست يافت اما چندماه بعد خدابخشي و لوپز در مرحله يك چهارم نهايي مسابقات جهاني 2015 به مصاف هم رفتند كه پرافتخارترين تكواندوكار جهان با اختلاف 12 امتياز و پيش از پايان راند سوم نتيجه را به خدابخشي واگذار كرد.
مهدي خدابخشي در رابطه با حضورش در دومين دوره مسابقات گرندپريكس 2014 ميگويد: «در قزاقستان هيچكدام از حريفانم من را نميشناختند اما من با تمام انگيزه به اين رقابت ها رفته بودم. به هرحال در وزن سوم المپيك من حريفان سرسختي را در ايران داشتم و و بايد براي ماندن در كورس رقابت با حريفانم در ايران امتياز كامل اين مسابقات را بدست ميآوردم. بايد بگويم اين مرحله از گرندپريكس براي من خيلي مهم بود و خدا را شكر كه با طلا برگشتم.»
خدابخشي در رابطه با مبارزهاش با نماينده روسيه كه بسيار سخت و نفسگير پيگيري شد، اينطور ادامه ميدهد: «اين بازيكن روسي واقعا تكواندوكار خوبي بود. قدرت بدني بسيار بالايي داشت و از هم شناختي نداشتيم. مبارزه گره خورده بود و در راند طلايي نيز امتيازي رد و بدل نشد كه در پايان به دليل اينكه من حملات بيشتري انجام داده بودم، برنده اعلام شدم.»
در روز سوم اين مسابقات، تكواندوكاران اوزان، 57- كيلوگرم زنان و 68- كيلوگرم مردان پيكار كردند. بهنام اسبقي كه در دوره قبلي اين رقابتها به مدال برنز رسيده بود. در اين مسابقه پس از يكدور استراحت، "فيليپ جرجيس" كروات، قهرمان جهان در سال 2007 را پيش رو داشت كه 16 بر 4 پيش از پايان راند سوم برنده شد. در ادامه به مصاف "ترنس جنيس" امريكايي، دارنده مدال برنز المپيك لندن رفت كه بازهم پيش از پايان راند سوم 15 بر 3 به پيروزي دست يافت و به جمع 4 تكواندوكار برتر رسيد.
اسبقي، در اين مرحله 6 بر 3 نتيجه را به "الكسي دنيسنكو" روسي كه مدال برنز المپيك لندن و نقره قهرماني جهان را در كارنامه داشت، واگذار كرد و به مدال برنز دست يافت.
اسبقي كه دومين برنز سال 2014 خود را در اين رقابتها بدست آورده بود، در خصوص اين مسابقات ميگويد: «در چين رقابتها سنگين تر شده بود. خيلي از قهرماناني كه در دوره قبل نبودند به سبب اهميت اين مسابقات در اين رقابتها حضور داشتند. به طور مثال در وزن من گوانزالز اسپانيايي و سروت تازگل كه هر دو اين نفرات قهرمان المپيك و جهان بودند در اين دوره، مسابقه دادند و هر دو نيز از دور رقابتها كنار رفتند.»
قهرمان جهان در سال 2013 در رابطه با مدال برنزش در اين مسابقات و باخت برابر نماينده روسيه، اينطور ادامه داد: «در مرحله نيمهنهايي من از "الكسي دنيسنكو" برتر بودم، اما هرچه ميزدم، امتياز نميشد. در 30 ثانيه آخر او توانست امتياز بگيرد و برنده شود. من در هر دو مرحله گرندپريكسها در چند ثانيه رنگ مدالم تغيير كرد. نماينده روسيه در فينال نماينده امريكا را به راحتي 12تايي كرد و در قزاقستان هم نماينده كره جنوبي در فينال حريفش را با اختلاف برد و شكست داد. اگر در چند ثانيه مبارزاتم را از دست نميدادم مدال طلايم قطعي بود.»
نماينده روسيه در اين رقابتها در مرحله فينال نيز "مارك لوپز" امريكايي را 13 بر صفر را برد و طلايي شد.
در پايان مبارزات مردان، 4 طلاي 4 وزن اين رقابتها به كشورهاي ايران، روسيه، چينتايپه و فرانسه رسيد كه تيم ايران از 16 مدال توزيع شده اين رقابتها با يك مدال طلا، يك نقره و يك برنز تنها تيم 3 مدالِ اين مسابقات لقب گرفت و بهترين عملكرد را داشت.
كشورهاي ايران، روسيه، چين تايپه، فرانسه، امريكا، انگليس، آرژانيتن، استراليا، اسپانيا، ازبكستان و بلاروس مدال آوران اين دوره از مسابقات بودند.
نكته جالب در اين رقابت ها، حذف تمامي نمايندگان كره جنوبي بود!
ادامه دارد ...